Een duurzame herinnering aan de schelpkalkbranderij

Opdrachtgever:
Ebbelaar-Engineering
Realisatie:
mei 2024
Locatie:
Akersloot
Materiaal:
Cortenstaal

Wij kregen de uitdagende opdracht om een plek te maken ter herinnering aan de voormalige schelpkalkbranderij in Akersloot.

Wat is schelpkalk?

Schelpkalk is een traditionele vorm van luchthardende kalk, vervaardigd uit strandschelpen die vaak door schelpenvissers worden verzameld. In Nederland werd schelpkalk op diverse locaties in kalkovens gebrand en vervolgens gelest om luchtpoederkalk te produceren. Tot het midden van de twintigste eeuw was deze luchtkalk een veelgebruikt materiaal in metselmortel in Nederland. In tegenstelling tot schelpkalk, wordt steen- of kluitkalk op een andere manier geproduceerd.

Het project

Hoe kunnen we de voormalige schelpkalkbranderij herinneren? Dat was onze uitdaging. Maar zonder maatwerkproject geen uitdaging.

De maatvoering en de vormvastigheid van het materiaal was ook een uitdaging. Toch waren we er al snel uit: we kiezen voor cortenstaal en walsen de wanden in spiegelbeeld om de vorm van een schelp na te bootsen. Daarnaast wordt de betonwand voorzien van een plaquette met foto’s en tekst.

We zijn samen vlot tot een kwalitatief eindresultaat gekomen. Skulper Akersloot, een project waar we erg trots op zijn!

Wist je dat… de schelpkalkbranderij van Akersloot in zijn geheel is overgebracht naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Opdrachtgever aan het woord

Opdrachtgever Rob Ebbelaar, Ebbelaar-Engineering

“Er was goed contact tussen de klant en leverancier. De kwaliteit van het project is erg goed en is tevens vlot geleverd. Daarnaast denkt Almetaal altijd mee met de klant. Dat is ontzettend prettig!”

In dit project is uitgevoerd onder leiding van werkvoorbereider Jack Hughes, metaalbewerker/lasser Julién Hermane en directeur Freddy Holwerda.

IMPRESSIE

Heb je een vraag of een mogelijke opdracht?

We staan je graag te woord

Projecten

Om je een beeld te geven van de variatie in onze opdrachten presenteren wij een greep uit onze projecten.  

  • Ombouwscherm uit strekmetaal

    Ombouwscherm uit strekmetaal

    Almetaal kreeg de uitdagende vraag om een ombouw te ontwerpen uit strekmetaal, waardoor luchtbehandelingskasten en andere apparatuur minder opzichtig zouden zijn. De taak was niet alleen om …

  • Freddy en Aalt met duurzaam project

    Cortenstalen gietranden

    Adviseur Aalt van Loo bij Hoefakker Boomspecialisten kwam onderweg de producten van Almetaal tegen en was meteen enthousiast. Via een goede relatie kwam hij in contact met …