Strekmetaal is een soort rooster, de 'mazen' ontstaan door sneden te maken in een metalen plaat en die daarna uit te rekken.

Mazen zijn er in veel verschillende vormen en maten. De meest voorkomende mazen zijn ruitvormig, maar we kunnen ook vierkante, zeskantige en ronde mazen maken.

De materialen die meestal gebruikt worden zijn staal, sendzimir verzinkt staal, aluminium, rvs en cortenstaal. De grootte van de mazen kan variëren van bijvoorbeeld 6 x 3 mm voor filtratiedoeleinden, tot wel  200 x 75 mm voor gevelbekleding.

Strekmetaal is niet gelast of gevlochten, maar altijd uit één plaat gemaakt. Het is licht, want door het strekken van het metaal vermindert het gewicht per meter. Omdat gerekt metaal geen lasnaden heeft, is het sterker en ideaal om te snijden en te plooien. Ook geeft dit metaal een hogere luchtdoorlaat dan andere vergelijkbare producten. Verder zorgen de patronen in een plaat voor veilige antislipeigenschappen.

Om de keuze te maken welk strekmetaal nodig is, zijn er een aantal parameters die we moeten weten, zoals de maaswijdte, de dikte en of het vlakgewalst moet zijn.

Maaswijdte

De maaswijdte wordt gemeten vanuit het midden van een knoop tot het midden van de volgende knoop. De maat CD ligt bij het strekproces in de lengterichting van de plaat, de maat LD in de breedte.

Dambreedte

Verder moeten we weten welke dambreedte (A) gewenst is. In combinatie met de materiaaldikte (S) bepaalt de dambreedte mede de doorzichtigheid en sterkte van het materiaal.

Standaard of vlakgewalst

Strekmetaal wordt standaard geleverd met het hoogteprofiel, zoals is afgebeeld, of in een vlakgewalste uitvoering.

Standaarduitvoering

Vlakgewalste uitvoering

Het strekmetaal kunnen wij volledig op maat maken en desgewenst laten nabehandelen. Zo krijgt strekmetaal met poedercoaten een optimale bescherming in de gewenste kleur. We kunnen dit metaal ook laten verzinken, ontvetten of elektrolytisch polijsten, anodiseren etc.

Toepassingen/sectoren

Agrarische sector

De agrarische sector gebruikt strekmetaal als antisliproosters voor vloeren of bordessen.

Toepassingen

 • Vermalen van grondstoffen.
 • Zeven van verschillende korrelgroottes.
 • Sorteren en drogen van graan.
 • Stalvloeren.

De keuze van het soort strekmetaal is mede afhankelijk van de toepassing en belasting van het rooster. Daarnaast wordt het gebruikt als afscheiding van of in ruimtes, al dan niet voorzien van een metalen kader.

Bouwnijverheid

De bouw gebruikt strekmetaal voor verschillende doeleinden. Een praktische toepassing van strekmetaal is bijvoorbeeld zonwering. Een functionele oplossing, met een mooie uitstraling.

Toepassingen

 • Gevelbekleding, zonnewering.
 • Traptreden.
 • Antisliproostervloeren.
 • Balkonafsluiting en balustrade.
 • Plafondafwerking.
 • Stortonderbrekers, bekisting.

Zo worden architecten op hun wenken bediend als het gaat om de mogelijkheden. Met de diverse uitvoeringen in maasafmetingen en dambreedtes, maar ook in materiaalkeuzes. Naast de praktische toepassing is strekmetaal een esthetisch verantwoord product. Het is ook beeldbepalend voor een gebouw of project.

De veelzijdigheid van strekmetaalpanelen wordt onderstreept doordat je het kunt gebruiken als gevelbekleding, voor balkonafscheidingen, balustrades, voetgangersbruggen, traptreden, parkeergarages, als plafondafwerking en als onderdeel van, of in combinatie met akoestische oplossingen en bij veiligheidstoepassingen.

Of het nu gaat om rechte panelen, of speciaal op maat gemaakte panelen, alles is mogelijk.

Naast de esthetische eigenschappen is strekmetaal een veelgebruikt materiaal in verschillende producten, zoals loodvervangers. In combinatie met bijvoorbeeld EPDM, polymeren etc., wordt strekmetaal, vanwege zijn goede mechanische eigenschappen, al tientallen jaren gebruikt als waterkering in gevels.

Als onderdeel van betonconstructies wordt strekmetaal gebruikt als stortnaadonderbreker. In combinatie met metaalgaas maken we een projectspecifieke constructie.

Interieurbouw

De interieurbouw maakt veel gebruik van strekmetaal, vanwege de veelzijdigheid en de functionaliteit ervan.

Toepassingen

 • Standbouwelementen.
 • Legplanken in kasten.
 • Bekleden van wanden.
 • Plafondelementen (akoestisch).

Door de grote diversiteit in maaswijdtes en uitvoeringen zijn er creatieve oplossingen voor bijvoorbeeld de standbouw. Strekmetaal is ook een kostenefficiënt materiaal. Het is daarom ook populair in de standbouw, omdat het hier vaak maar één keer wordt gebruikt. Daarbij is het goed te weten dat het materiaal 100% circulair is.

Momenteel is industrialisatiedesign erg populair. Dit zien we dan ook terug in het gebruik van strekmetaal in de ontwerpen voor meubels, kasten of inventaris. De horeca gebruikt vlakgewalst strekmetaal veelvuldig voor legplanken. Door de uitstekende bewerkbaarheid kunnen we strekmetaal goed op maat maken voor verschillende ontwerpen.

Strekmetaal is een materiaal dat erg breed ingezet kan worden. Of het nu gaat om een esthetische toepassing voor gevelbekleding, of als barbecuerooster, voor elke toepassing heeft Almetaal de juiste oplossing.