Geperforeerde platen zijn er van staal, sendzimir verzinkt staal, aluminium, roestvaststaal en messing.

Er is keuze uit diverse gatvormen en gatgroottes. Naast ronde en vierkante gaten is het ook mogelijk om te kiezen voor een sleuf-, ruit-, zeskant-, driehoek- of decoratieve perforatie. De grootte van de perforatie kan variëren van 0,4 mm tot meer dan 50 mm. De doorlaatbaarheid van geperforeerd metaal kan gaan tot wel 75%.

Naast de standaardhandelsmaten kunnen wij elke geperforeerde plaat vakkundig op maat maken. Zo zijn er mogelijkheden om een geperforeerde plaat te maken met verschillende perforatiezones. Hierbij zitten er blinde zones (zonder gaten) in de plaat. De perforaties kunnen in grootte verschillen. Je kunt kiezen vanuit technisch en esthetisch oogpunt.

Elke geperforeerde plaat is na te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan poedercoaten, ontvetten, verzinken, anodiseren of elektrolytisch polijsten. In elke sector is er een toepassing voor geperforeerd metaal. De diversiteit van verschillende typen perforaties en daarmee toepassingen is enorm.

Uitvoering

De opstelling van de perforatie kan rechtlijnig of verspringend zijn.
Hieronder een aantal voorbeelden.

Vierkante perforatie

Ronde perforatie

Sleufperforatie

Toepassingen/ sectoren

Agrarische sector

In de agrarische sector worden geperforeerde platen gebruikt om grondstoffen te zeven of te vermalen in zogenaamde hamermolens.

Toepassingen

  • Vermalen van grondstoffen.
  • Zeven van verschillende korrelgroottes.
  • Sorteren en drogen van graan.  

De keuze van de soort perforatie van de geperforeerde plaat is mede afhankelijk van de soort grondstof, korrelgrootte en gewenste doorlaatpercentage. De doorlaat is het percentage aan open ruimtes in een zeefplaat. Bijvoorbeeld: een doorlaat van 65% betekent dat het oppervlak van de open ruimtes 65% is van het gehele oppervlak.

Bij het gebruik van een zeef kijk je naar de verhouding van de doorlaat, die men doorgaans het liefst zo groot mogelijk heeft, en de standtijd van de geperforeerde plaat.

Soms kun je beter een geperforeerde plaat met wat kleinere doorlaat nemen, waardoor de standtijd/levensduur van de zeef wordt verlengd. De keuze om de doorlaat van de geperforeerde plaat zo groot mogelijk te maken en daarmee een zo groot mogelijke opbrengst te verkrijgen, is afhankelijk van het productieproces.

Veelal wordt bij deze toepassingen gebruikgemaakt van ronde perforaties. Geperforeerde platen met een sleufperforatie zijn voor onder andere het sorteren en drogen van graan en om materialen te zeven.

Recyclingindustrie

De recyclingindustrie maakt gebruik van verschillende soorten zeven. Dit kunnen extreem zware zeven zijn, gemaakt van extra geharde metalen, voor het vermalen van schroot, autobanden, kunststof enzovoort.

Toepassingen

  • Vermalen van grondstoffen.
  • Zeven van verschillende korrelgroottes.

Naast het vermalen van deze materialen die je als nieuwe grondstof kunt gebruiken voor het maken van nieuwe producten, worden er allerlei zeven gebruikt met verschillende perforaties voor het zeven van poeders of andere grondstoffen voor het productieproces.

De soort perforatie en doorlaat van de geperforeerde plaat is bepalend voor de uiteindelijke opbrengst. Een juiste afstemming van de verschillende parameters kan dit positief beïnvloeden.

Bouwnijverheid

In de bouw wordt geperforeerd metaal gebruikt voor verschillende doeleinden.

Toepassingen

  • Panelen in balkons en balustrades.
  • Schermen voor zonnewering.
  • Akoestiek, veiligheid en ventilatie.
  • Decoratieve gevelbekleding.

Een praktische toepassing van het gebruik van geperforeerde beplating is bijvoorbeeld zonwering. Behalve dat dit functioneel is, heeft het ook een mooie uitstraling. Zo worden architecten op hun wenken bediend als het gaat om de mogelijkheden van verschillende perforatiepatronen. Die worden vooral als een ethisch beeld gezien, maar hebben tegelijkertijd een belangrijke veiligheidsfunctie. Bijvoorbeeld geperforeerde panelen in een balkonafscheiding, balustrade of trapafwerking. 

Rechte panelen, of speciaal op maat gemaakte panelen die schuin gemaakt moeten worden, alles is mogelijk. Als een ronde spiltrap bekleed moet worden, walsen wij de panelen op de juiste maat.

Machine- en apparatenbouw


Verder worden geperforeerde panelen vaak gebruikt voor de akoestiek, veiligheid en ventilatie. Bij een akoestische toepassing is de doorlaatbaarheid een belangrijke factor. Het aanpassen van de gatgrootte en de hart-op-hartmaat van de perforatie kan de doorlaat beïnvloeden. Deze panelen worden als wandbekleding en als plafondpanelen gebruikt.

Een geperforeerde plaat met vierkante gaten heeft een hoge doorlaatbaarheid en is daardoor ideaal voor ventilatie en beveiliging. Daarom worden platen met vierkante perforaties veel gebruikt in de machinebouw, als afscherming en ventilatie van draaiende onderdelen en onderdelen die warm kunnen worden.

Een perforatieplaat met decoratieve gaten dient veelal als zonwering, afdekplaat of gevelbekleding.