Cortenstaal is niet zomaar een roestig metaal.

Cortenstaal, ook bekend onder de naam COR-TEN-staal, is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvaststaal.

Bruine roestkleur

Cortenstaal is een duurzaam en weervast staal met als typische uiterlijke kenmerk de bruine roestkleur, de oxidehuid. Deze laag schermt het dieperliggende materiaal af van zuurstof, waardoor de oxidatie sterk vertraagd plaatsvindt. Als er water in holten blijft staan, gaat het corrosieproces gewoon door. Door de oxidehuid is het niet nodig het materiaal te schilderen.

Men raadt af cortenstaal te gebruiken voor daken en zijwanden van gebouwen en voor dunne staalplaten voor constructie-technische toepassing. Het staal blijft namelijk gevoelig voor corrosie. Dit komt doordat de oxidehuid van het staal zich opnieuw vormt nadat het afgesleten is door bijvoorbeeld zand, stof, hagel of zelfs zure regen. Als de huid zich opnieuw ontwikkelt, wordt het onderliggende ijzer dunner en komen er op den duur gaten in de dunne platen.

De roest van het staal kan wel afgeven op aangrenzende oppervlakken, zoals trottoirs. Het materiaal is ook niet bestand tegen natte bladeren of andere vegetatie. De aanwezigheid hiervan op het staal vertraagt de cycli van nat worden en opdrogen. Hierdoor wordt corrosie versneld.

Toepassingen

Bouwnijverheid

De bouw gebruikt cortenstaal voor verschillende doeleinden.

Architecten gebruiken cortenstaal steeds vaker als gevelbekleding, vanwege de fraaie esthetische eigenschappen en de fascinerende natuurlijke kleuren van het materiaal.

Constructief ontwerpers zullen weervast staal vooral gebruiken omdat het een interessante mogelijkheid biedt om economisch en onderhoudsvriendelijk te bouwen, met name in de bruggenbouw.

Naast de praktische toepassing is cortenstaal een esthetisch verantwoord product. Het is beeldbepalend voor een gebouw of project. Het gebruik van cortenstaal zit duidelijk in de lift, ook bij kunstenaars.

De veelzijdigheid van cortenstaalpanelen wordt onderstreept doordat het zich laat toepassen als gevelbekleding, balkonafscheiding, voor balustrades, bij voetgangersbruggen en parkeergarages.

Toepassing

  • Gevelbekleding.
  • Decoratieve elementen.
  • Onderhoudsvriendelijke constructiedelen.
  • Balkonafsluiting en balustrade.

Groenvoorziening

Cortenstaal is een favoriet in de groenvoorziening. Of het nu gaat om tuinschermen, bloembakken of juist om het stijlvolle accent van cortenstaal borderranden en watergeefringen, dit duurzame en circulaire materiaal biedt talloze mogelijkheden voor creatieve toepassingen.

Of je nu kiest voor strakke lijnen of organische vormen, onze tuinschermen kunnen voorzien worden van elke gewenste uitsnede die je zelf bepaalt. Cortenstaal borderranden kunnen bijvoorbeeld in talloze variaties worden gemaakt en naar elke gewenste vorm worden gebogen. Onze vakmensen kunnen eveneens bloembakken creëren in elke gewenste grootte en afmeting, waardoor je planten en bloemen op een stijlvolle manier kunt presenteren.

In toenemende mate hechten gemeenten waarde aan uitstraling, wat zich uit in de keuze voor watergeefringen van cortenstaal in plaats van kunststof. Hierbij hebben we zelfs de mogelijkheid om teksten of logo’s in te snijden, waardoor de elementen een persoonlijk tintje krijgen.

Toepassing

  • Bloembakken en tuinschermen.
  • Kunstwerken en tuinhaarden.
  • Cortenstaal borderranden en watergeefringen.

Interieurbouw

Een industriële uitstraling is momenteel erg gewild. Daardoor wordt er veel gebruikgemaakt van cortenstaal in combinatie met andere producten, zoals strekmetaal. De veelzijdigheid en de functionaliteit van cortenstaal maakt dat men dit materiaal graag gebruikt.  

Door de goede bewerkbaarheid van dit materiaal  kun je al je creativiteit erin kwijt. Het materiaal is duurzaam en 100% circulair. Tuinschermen kunnen we voorzien van elke uitsnede die de klant wil. Borderranden zijn in allerlei variaties te maken en naar elke vorm te buigen.

Toepassing

  • Designelementen, geveluitingen.
  • Wandbekleding, achterwanden keuken.

Cortenstaal is een materiaal dat je erg breed kunt inzetten. Of het nu gaat om een esthetische toepassing voor gevelbekleding of gebruik als bloembak. Voor elke toepassing heeft Almetaal de juiste oplossing.

Impressie