Metaalgaas bestaat uit metalen draden die tot een mat zijn geweven of gepuntlast.

Metaalgaas wordt in verschillende uitvoeringen geproduceerd en daarmee is de toepassing erg divers. De ruimte tussen de draden noemt men mazen. De mazen zijn er in verschillende vormen en maten. De meest voorkomende mazen zijn vierkant of rechthoekig. De materialen die meestal gebruikt worden zijn staal, verzinkt staal, verenstaal of roestvaststaal.

Om de keuze te maken welk gaas nodig is, zijn er enkele parameters die we moeten weten, zoals de maaswijdte, draaddikte en doorlaat.

Maaswijdte (w)

De afstand tussen twee naast elkaar liggende draden. Deze afmeting is met name van belang voor zeef- en sorteerfuncties en als het gaas wordt toegepast als afscherming.

Maaswijdtes tot 4 mm kunnen worden gemeten met behulp van een schuifmaat. Daarbij meten we 10 tot 15 steken op een rij (meetlengte = L), met aftrek van de dikte van de tussenliggende draden. Vervolgens delen we dat door het aantal gemeten steken.

Om het gemiddelde van de maaswijdte goed te kunnen bepalen, dienen zoveel steken in de meetlengte te worden opgenomen als nodig is om een betrouwbaar getal te verkrijgen. Voor mazen kleiner dan 1 mm, wordt een loep gebruikt.

NB De maaswijdte van puntlasgaas wordt over het algemeen aangegeven van hart tot hart.

Draaddikte (d)

De draaddikte wordt bij voorkeur gemeten met een micrometer of eventueel met een schuifmaat, bij relatief dikke draden.

De draaddiktetolerantie kan als gevolg van vervorming bij het weven niet meer na dit proces vastgesteld worden. De nominale draaddikte kun je dan echter door middel van de gewichtsformule berekenen.

Mesh (M)
Hiermee wordt het aantal mazen of draden per inch (1 inch = 25,4 mm) aangegeven.                          

Doorlaat (Ao)
Dit wordt in een percentage aangegeven en is de verhouding van de openingen ten opzichte van de draden in het platte vlak.

Steek (p)
De steek is de hart-tot-hartafstand tussen direct naast elkaar liggende draden, dus de som van de maaswijdte en de draaddikte (p = w + d). De steekmaat wordt bepaald door de meetlengte (L) te delen door het aantal mazen.

Vervorming
Puntlasgaas kan door de hitte van het lasproces enigermate vervormen. Dit kan invloed hebben op de vlakheid van de platen en de haaksheid van de mazen in het materiaal

NABEHANDELING METAALGAAS

Het is mogelijk om metaalgaas te laten nabehandelen. Enkele voorbeelden:
met poedercoaten krijgt geweven of gelast gaas iedere gewenste kleur.
IJzergaas kun je beschermen tegen roest door een zinklaag aan te brengen.

 • Geweven gaas wordt gladder en stabieler door het te walsen.
 • Geweven gaas is beter te vervormen door het te gloeien.

Afhankelijk van de toepassing en je wensen kunnen we geweven gaas extra laten reinigen met alkalische en ultrasone reinigingsapparatuur.

Om het oppervlak van gaas gladder te maken en het een hogere glansgraad te geven, kunnen we het gaas elektrolytisch laten polijsten. Dit is onder andere voor decoratieve toepassingen een interessante nabehandeling.

Toepassingen/sectoren

Naast afrastering en filtratie of zeven van materialen wordt metaalgaas ook toegepast als beveiliging voor ramen, als decoratie en in gewapend beton. Gaas is ook erg geschikt als hobbymateriaal, bijvoorbeeld om een reliëf te maken voor modelbouw.

Agrarische sector

De agrarische sector gebruikt metaalgaas onder andere als afscherming van machines. Daarnaast wordt metaalgaas gebruikt als afscheiding van of in ruimtes, al dan niet voorzien van een metalen kader. Denk hierbij aan de stallenbouw.

Toepassingen

 • Afscherming van machines.
 • Afscheidingen van en in ruimtes.

Bouwnijverheid

De bouw gebruikt metaalgaas voor verschillende doeleinden.

Een praktische toepassing van gedrukt geweven metaalgaas is bijvoorbeeld als drager voor een groengevel. Het heeft ook een mooie uitstraling.

Architecten worden op hun wenken bediend als het gaat om de mogelijkheden. De diverse uitvoeringen, in maasafmetingen en draaddiktes, maar ook in materiaalkeuzes, biedt ontwerpvrijheid. Naast de praktische toepassing is metaalgaas een esthetisch verantwoord product. Het is daarmee ook beeldbepalend voor een gebouw of project.

Of het nu gaat om rechte panelen of speciaal op maat gemaakte panelen die schuin gemaakt moeten worden, alles is mogelijk.

Naast esthetische toepassingen is metaalgaas een veelgebruikt materiaal voor het afschermen van ruimtes.

Betonstaal is een metaalgaas dat als onderdeel in betonconstructies wordt gebruikt. Ook kan metaalgaas gebruikt worden als stortnaadonderbreker. In combinatie met strekmetaal wordt een projectspecifieke constructie gemaakt.

Toepassingen

 • Gevelbekleding, drager voor een groengevel.
 • Balkon- en balustradeafscherming.
 • Onderdeel van stortonderbreker en bekisting.
 • Beveiligingshekken, doorvalbeveiliging.

Interieurbouw

De interieurbouw maakt veelvuldig gebruik van metaalgaas. De veelzijdigheid en de functionaliteit van gaas maakt dat men dit materiaal graag gebruikt.

Toepassingen

 • Standbouw elementen.
 • Deuren in lockers.
 • Panelen voor ophangsystemen.

De grote diversiteit in maaswijdtes en uitvoeringen maakt creatieve oplossingen mogelijk voor bijvoorbeeld de interieurbouw. Metaalgaas is ook een kostenefficiënt materiaal. Het is daarom ook populair in de standbouw, omdat het vaak maar één keer wordt gebruikt. Daarbij is het goed te weten dat het materiaal 100% circulair is.

Momenteel is industrialisatiedesign erg populair. Dit zien we dan ook terug in het gebruik van metaalgaas in de ontwerpen voor meubels, kasten of inventaris. Ook in de horeca wordt metaalgaas veelvuldig toegepast, bijvoorbeeld als ophangrek. Hiervoor wordt dan gelast metaalgaas gebruikt. Door de uitstekende bewerkbaarheid is metaalgaas goed op maat te maken voor de verschillende ontwerpen.

Groenvoorziening

De groenvoorziening maakt veel gebruik van gelast metaalgaas, bijvoorbeeld als drager van planten en groen. Daarnaast wordt het gebruikt als valbeveiliging over vijvers of om vissen te beschermen tegen vogels.

De tuin is voor mensen een belangrijk verlengstuk van hun woning. Een mooie tuin zien geeft rust. Hier wordt metaalgaas in allerlei variaties toegepast. Standaardpanelen kun je bijvoorbeeld als erfafscheiding gebruiken. Maar we kunnen ook maatwerkpanelen naar wens maken. In combinatie met het populaire cortenstaal worden de mooiste creaties bedacht, die wij vervolgens maken.

Toepassingen

 • Erfafscheidingen, hekwerken.
 • Drager van groen, zoals groengevels.
 • Beveiliging tegen vogels en als vijverafscherming.

Industriële sector

De industriële sector maakt veel gebruik van geweven gaas in diverse kwaliteiten rvs. Gaas wordt gebruikt als procesfiltratie, hierbij valt te denken aan waterzuivering en koelinstallaties. Als onderdeel van bitumenfilters wordt soms de combinatie van geweven gaas en geperforeerd metaal gebruikt. Voor vrijwel alles wat gefilterd of gezeefd moet worden, is er een toepassing van gaas te bedenken.

Toepassingen

 • Procesfiltratie bij waterzuiveringsinstallaties.
 • Filtergaas voor het filteren van vaste en vloeibare stoffen.
 • Onderdeel van filterconstructies.

Metaalgaas is een materiaal dat je erg breed kunt inzetten. Of het nu gaat om een esthetische toepassing als drager van groen of procesfiltratie, voor elke toepassing heeft Almetaal de juiste oplossing.