Van militair opleidingsinsituut naar levensloopbestendige woningen

Opdrachtgever:
P.L. Berganiuskazerne
Realisatie:
2023
Locatie:
Ede
Materiaal:
Plaat staal

De P.L. Berganiuskazerne in Ede ondergaat momenteel een transformatie van militair opleidingsinstituut en rijksmonument naar levensloopbestendige woningen. Hier hebben wij een trotse bijdrage aan kunnen leveren als maatwerkspecialist!

De Geschiedenis van de kazerne

De P.L. Bergansiuskazerne is gebouwd in 1936 als onderdeel van het kazernecomplex Maurits-Noord in Ede. De kazerne is bedoeld voor de opleiding van reserveofficieren van de artillerie. In de oorlog werd het door de Duitsers en later door de Canadezen gebruikt. In 2011 werd de kazerne eigendom van de gemeente Ede. De P.L. Bergansiuskazerne is van waarde als voorbeeld van een monumentaal militair opleidingsinstituut uit 1936 in expressionistische bouwstijl, met een relatief zeldzame U-vormige plattegrond en als onderdeel van de artilleriekazernes in Ede.

Onze bijdrage aan een duurzame realisatie

Momenteel wordt de kazerne getransformeerd naar 20 levensloopbestendige woningen en vier woonstudio’s. Wij hebben hier een duurzame bijdrage aan geleverd. Het balkon is verfraaid met tekstpanelen die de geschiedenis van de kazerne belichten, waardoor het gebouw een moderne twist krijgt zonder afbreuk te doen aan de monumentale waarde en juist bijdraagt aan de expressionistische bouwstijl. Daarbij hebben we vloerdelen met perforatie, antislip en afwateringsgaten geïnstalleerd.

Er is gekozen voor een duurzame en elegante oplossing door het toepassen van geperforeerde vloerdelen met antislip en afwateringsgaten. De tekstpanelen zijn gemaakt uit plaat staal met een afmeting van 1900 x 1280 mm en een dikte van 3 mm. Wij gebruikten onze nieuwe fiber lasermachine van Durma om dit project te realiseren.

Opdrachtgever aan het woord

Balkon P.L. Berganiuskazerne
Balkon P.L. Berganiuskazerne

Bilal Karaburun, Duka Metal Design

Van onze gewaardeerde klant Bilal Karaburun kregen wij de vraag om twee balkons maken in de stijl die past bij de renovatie van het gebouw.

Het project bestond uit totaal acht tekstpanelen en twee geperforeerde vloeren gecoat in een blauwe kleur.

Bilal vertelde het volgende over onze samenwerking:

“De relatie met Almetaal bestaat al enkele jaren en kan als erg prettig worden omschreven.

Door een goede samenwerking tussen de werkvoorbereider, productie en ons hebben we een prachtig resultaat gekregen.

Voor dit project was het van groot belang dat de tekst panelen van hoge kwaliteit zijn. Mede door de nieuwe laser die Almetaal net had staan is dit erg goed gelukt en zijn wij ontzettend blij met het eindresultaat.

Een mooi voorbeeld van goede onderlinge communicatie en vakmanschap.”

IMPRESSIE

Heb je een vraag of een mogelijke opdracht?

We staan je graag te woord

Projecten

Om je een beeld te geven van de variatie in onze opdrachten presenteren wij een greep uit onze projecten.  

  • Skulper Akersloot 1

    Skulper Akersloot

    Wij kregen de uitdagende opdracht om een plek te maken ter herinnering aan de voormalige schelpkalkbranderij in Akersloot.

  • Ombouwscherm uit strekmetaal

    Ombouwscherm uit strekmetaal

    Almetaal kreeg de uitdagende vraag om een ombouw te ontwerpen uit strekmetaal, waardoor luchtbehandelingskasten en andere apparatuur minder opzichtig zouden zijn. De taak was niet alleen om …